Nou avenç al Campus Diagonal-Besòs amb l’obertura del Parc del Campus i la primera pedra del nou edifici per a pimes, startups i cotreball

El Parc del Campus Diagonal-Besòs connectarà la Rambla de la Mina amb el Port Fòrum a través d’una nova zona verda i de lleure de més de 20.000 m2. El nou edifici, amb més 7.000 m2 de superfície construïda, acollirà petites i mitjanes empreses, startups i espais de cotreball per a persones autònomes i emprenedores.

0
539

El Campus Diagonal-Besòs de la UPC continua avançant en el seu desenvolupament amb dues fites importants. D’una banda, s’ha obert el Parc del Campus Diagonal-Besòs, una nova zona verda que donarà servei a la comunitat universitària i al veïnat. Permetrà gaudir d’un nou espai de lleure, que inclou un parc infantil, i alhora millorar la connexió amb la zona litoral.

D’altra banda, s’inicia la construcció d’un nou edifici que permetrà acollir, d’aquí dos anys, activitat econòmica provinent de pimes, startups i altres iniciatives emprenedores principalment orientades a sectors relacionats amb l’activitat d’investigació i recerca del Campus.

Aquest dimecres s’ha celebrat l’acte d’obertura del Parc del Campus Diagonal-Besòs i la col·locació de la primera pedra de l’Edifici E per a pimes, startups i espais de cotreball, en què hi han intervingut l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa; l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau; la presidenta del Consorci del Campus Diagonal-Besòs i segona tinenta d’alcaldia de Barcelona, Janet Sanz, i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat «la consolidació del Campus Diagonal-Besòs com a referència científica i econòmica de l’eix Besòs». El campus, «és un èxit, ha generat una nova dinàmica territorial que ha enriquit el seu entorn». També ha assenyalat que amb l’obertura del parc del Campus i la primera pedra del nou edifici es reforça l’eix Besòs, «relliguem la ciutat metropolitana amb més espai verd i de lleure i donem un impuls econòmic al territori».

El rector, Francesc Torres, ha destacat que el nou «edifici permetrà completar el cercle entre docència, recerca, innovació i empresa» i ha assenyalat que «facilitar l’impuls del territori és un dels esperons de la UPC, com a universitat pública que és».

La presidenta del Consorci, Janet Sanz, ha subratllat el paper del Campus «com a motor de transformació econòmica, social i ciutadana»

L’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, ha explicat que amb el nou parc del Campus Sant Adrià suma «20.000 m2 als 500.000 m2 d’espai verd que ja té la ciutat» i «integra el territori» millorant la connexió entre el barri de la Mina i el parc de la Pau i la platja. Pel que fa al futur edifici per a pimes, startups i espais de cotreball, Callau ha assenyalat que el Campus a més de ser un espai de recerca i docència, «serà un motor de dinamització econòmica per a Sant Adrià» i s’ha mostrat orgullós perquè el Campus Diagonal-Besòs «creix i es consolida». D’altra banda, Callau ha fet una crida per sumar esforços de totes les administracions per impulsar la comarca del Barcelonès Nord « hem de posar riquesa, treballar per diversificar l’ocupació i per a la formació dels joves, i evitar que sigui una comarca subsidiaria».

El conseller Tremosa, ha expressat la seva satisfacció per la primera pedra de l’edifici de pimes, startups i espais de cotreball «perquè serà una font de progrés, un edifici que convertirà innovació i recerca en transferència, un edifici que acollirà activitat econòmica i crearà llocs de treball».

Obertura del Parc del Campus Diagonal-Besòs

El Parc és un nou gran espai verd de més de 20.000 m2 que uneix la Rambla de La Mina amb l’àmbit del Port Fòrum, i obre l’accés al mar tant a la comunitat universitària com també als veïns dels barris de l’entorn. Amb la urbanització d’aquesta àrea s’ha volgut ordenar els espais lliures que constitueixen el Parc del Campus i el seus àmbits de connexió externa.

Un cop acabat l’any 2019 l’eix central per donar servei al Campus i la seva connexió provisional amb la plaça del Fòrum, faltava per desenvolupar el parc i les seves connexions urbanes. Per això, junt al desenvolupament del Parc, s’ha millorat l’actual pas sota la Ronda Litoral cap als carrers de la Pau i l’avinguda de Francesc Botey.

El pressupost del projecte ha estat d’uns 3,6 milions d’euros i s’ha desenvolupat a la parcel·la P1 del Campus, amb l’objectiu de connectar els barris de Besòs i Maresme de Barcelona i de La Mina de Sant Adrià, el Port Fòrum i el Campus, i és ja la seva principal zona verda i de lleure, que inclou un parc infantil per als més petits i una pista de futbol i bàsquet a la que tant la comunitat del Campus i els veïns del barri podran accedir per la pràctica d’esports de grup.

Edifici E per a pimes, startups i espais de cotreball

A l’acte d’avui també s’ha col·locat la 1a pedra del futur edifici a la parcel·la E, destinat a petites i mitjanes empreses, startups i espais de cotreball. Aquesta és una parcel·la qualificada com a zona d’activitat econòmica i compta amb un sostre edificable de 7.235 m2.

L’edifici estarà destinat a activitat econòmica i s’hi ubicaran pimes i startups sorgides dels grups existents o amb presència al Campus, o que, prioritàriament, treballin en les mateixes àrees de recerca.

El projecte proposa un format de cotreball on es puguin instal·lar emprenedors i altres professionals, compartint els espais comuns per fomentar el treball multidisciplinari i la feina en xarxa.

El mes de maig de 2019 es va adjudicar el contracte per a la construcció, gestió i explotació d’aquest edifici a la UTE catalana Triple Hèlix. Aquest mes de març se n’inicien les obres, amb una duració aproximada de 24 mesos. Està previst que l’edifici es posi en marxa a partir del mes de març de 2023.

El futur edifici tindrà capacitat per acollir fins a unes 700 persones. Es preveu que en la construcció de l’edifici hi participin un total de 800 treballadors, amb uns 120 treballadors/dia en els moments de màxima activitat constructiva. El pressupost per construir l’edifici serà de 16 milions d’euros.

Altres projectes de futur del Campus Diagonal-Besòs

El passat mes de juliol, la UPC i la Generalitat de Catalunya (l’INCASÒL, Departament de Territori i Sostenibilitat), van signar un acord per impulsar l’edifici D, que està previst que sigui el 6è edifici del Campus Diagonal-Besòs. Aquest nou equipament esdevindrà un pol d’atracció per a centres i grups de recerca que se sumarà a la resta d’unitats que la UPC ja té en funcionament al Campus. El nou edifici, tindrà una superfície total sobre rasant de 10.670 m2 i comptarà amb una inversió d’aproximadament 20 milions d’euros. El projecte preveu construir un edifici altament sostenible, com també ho són la resta d’edificis del Campus Diagonal-Besòs.

Finalment, aquest 2021 ha de ser rellevant per a concretar l’impuls de les parcel·les L i M del Campus, del que està previst que sigui el 7è edifici del Campus Diagonal-Besòs. Es projecta com a un espai a l’entrada del Campus de més de 20.000m2 per ubicar-hi el projecte Barcelona Energia, traslladar i generar noves activitats d’emprenedoria orientades a la sostenibilitat i iniciatives d’economia circular de Barcelona Activa, i per a la formació continuada de la UPC. A més, es complementarà amb la ubicació de noves empreses vinculades al Campus o que dels seus àmbits de coneixement.

El Campus Diagonal Besòs

El setembre del 2016 es posava en marxa el Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb 3.100 estudiants i 400 docents i investigadors de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est, EEBE. Amb una oferta de set graus, quatre màsters i quatre doctorats, centrada en les enginyeries biomèdica, elèctrica, electrònica industrial i automàtica, de l’energia, mecànica, química i de materials. A més de l’activitat docent, l’EEBE té vinculats 41 grups i centres de recerca en diferents àmbits de l’enginyeria.

El Campus Diagonal-Besòs és un projecte en constant creixement en el que la col·laboració de les institucions que l’impulsen (l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, la UPC, la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci del Besòs i el Consorci de la Zona Franca) és fonamental. El seu desenvolupament  va  molt més  enllà  dels  edificis  inicials  de  la  UPC, és un espai d’interacció  de  la  comunitat  universitària  i  dels  veïns, on no només s’hi estudia i s’hi investiga  sinó que s’hi viu, s’hi innova i s’hi desenvolupen projectes empresarials i de lleure.

Aquest espai d’innovació i coneixement, situat entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, és un dels campus universitaris més potents en enginyeria sostenible de Catalunya, amb més de 150.000 m2 de sostre edificable per acollir docència, recerca, innovació, activitat empresarial i serveis a la comunitat universitària. El Campus s’ha constituït, també, amb la voluntat de tenir un impacte rellevant en el territori, i de ser-ne motor de transformació social i econòmica.

Actualment al Campus hi ha quatre edificis en marxa: un de docència, dos edificis de recerca, i la residència per a estudiants, investigadors i docents. Una vegada el projecte estigui del tot desenvolupat, el Campus comptarà amb 13 edificis i una comunitat de 15.000 persones previstes.

Els edificis actualment existents són l’edifici de docència i serveis de l’EBEE (edifici A), amb 20.000 m2 de superfície sobre rasant que concentren les activitats de docència, els serveis i espais de gestió; els edificis de recerca (C), amb 5.750 m2 de  superfície, i (I), amb  6.330  m2,  on s’han situat els grups i centres de recerca (essencialment de les àrees d’energia, d’enginyeria biomèdica, d’enginyeria química i d’enginyeria de materials) i el Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala de  Barcelona. I la Residència Diagonal-Besòs (edifici H), per a estudiants, professors i investigadors, que es va posar en marxa el quart trimestre de 2019.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí