12.7 C
Sant Adrià de Besòs
jueves, abril 18, 2024
spot_img

Neix la Coordinadora Veïnal de Baix Besòs

Amb el gran repte de consolidar un grup motor per a la construcció́ d’una governança metropolitana de l’eix del Besòs des del teixit veïnal, s’ha fet públic avui 15 de febrer la constitució de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs.
Aquest primer objectiu, la construcció d’una governança metropolitana amb la participació́
activa del teixit veïnal, en paraules més amenes l’ha explicitat el president de l’entitat naixent, Pepe Sánhez, el primer que ha intervingut a la roda de premsa al Col·legi de
Periodistes: “volem que aquest territori deixi de ser el pati traster. Se n’ha parlat moltes
vegades però poc s’ha treballat en aquest sentit. Des d’aquesta Coordinadora estem
disposats a fer aquest treball: dir què volem i com ho volem des dels veïns i veïnes”.
Tal com ha explicat en Pepe, la Coordinadora el Baix Besòs la constitueixin federacions i entitats veïnals d’aquest eix com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB); la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB); la Federació d’AV de Santa Coloma de Gramenet (FAVGram); la Federació d’Associacions de Veïns de Montcada i
Reixac (FAVMir), l’Associació Veïnal Sant Joan Baptista de Sant Adrià del Besòs, i la
Plataforma per la conservació de les tres xemeneies de Sant Adrià, i la Confederació
d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), i el seu treball s’articula a partir de cinc
focus temàtics per a anar vertebrant una agenda conjunta amb mirada integral del Baix
Besòs. Els eixos són:
• Urbanisme, patrimoni, infraestructures i mobilitat
• Habitatge, vulnerabilitat i emergències socials
• Sistema productiu i formació
• Salut i medi ambient
• Polítiques de gènere, igualtat i diversidad
També explícit en aquest sentit ha estat Jordi Giró, president de la CONFAVC i vocal de la
Coordinadora del Baix Besòs, que ha destacat la mirada integral de les taules de treball de la Coordinadora per a resoldre problemes que ja han deixat de ser locals i que necessiten de respostes integrals: “Els ajuntaments fins ara només han sabut donar respostes des d’una perspectiva individualitzada”, ha recordat Giró, també assenyalant que el Consorci del Besòs no ha sabut resoldre la situació des de fa anys perquè tampoc se li havien donat recursos. “Ara volem treballar aquesta gran mancança de governança des de la participació veïnal i amb les administrations. Volem treballar d’una manera activa fem propostes”, ha sentenciat Giró.
Per la seva part Camilo Ramos, vicepresident de la Coordinadora i membre de la Federació
d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, ha començat explicitant que era cert que la zona – on hi ha 16 dels 25 barris més pobres de Catalunya- concentra els pitjors indicadors de benestar com baixos nivells de formació́ i de renda, menor esperança de vida, altes taxes d’atur i condicions de vida mes difícils. I que, aquest indicadors a vegades ajuden a
estigmatitzar més la zona, per qué no tenim altres indicadors que mesurin la riquesa del Besòs, amb els alts nivells de solidaritat que sí hi ha, i les ajudes per anar al metge amb la veïna, o la participación activa a les festes col·lectives, etc”, ha recordat Ramos. Va insistir també amb Giró sobre “la inexistència fins ara d’un discurs estrategic comú per a sumar sinergies des de les administracions locals”.
Ramos ha començat a detallar actuacions prioritàries per la Coordinadora com són la reconversió i renovació del teixit productiu als polígons industrials de la zona amb un projecte amb retorn social cap als barris, amb programes de formació que vinculin a la seva gent amb fonts de treball d’alta qualificació; la necessitat d’intervencions sobre medi ambient per la descontaminació de les lleres del riu i de les platges i solars; la construcció de l’hospital Ernest Lluch a Montcada i Reixac i la normalització de l’atenció primària; entre d’altres prioritats com la vertebració de polítiques socials i de habitatge conjuntes i connectades des de totes les administracions competents, per evitar desastres i desatenció, com s’ha recordat el cas de les dues persones mortes en un incendi a les barraques de Montcada i Reixac.
A l’apartat d’infraestructures, Camilo ha destacat que des de la plataforma exigeixen «que ja es faci el projecte de connexió per metro de Trinitat Nova amb Trinitat Vella, que uniria Nou Barris amb Santa Coloma”, destacant la centralització dels transport públics cap a la gran capital i els dèficits de transport públic entre les altres ciutats. I, molt lligat amb aquest efecte, fer arribar el metro fins a l’hospital de Can Ruti, centre de referència per a centenars de veïns i veïnes amb una molt deficient connexió de transport públic.
Antecedents: un camí compartit de fa dos anys Tal com ha explicat el president de la Coordinadora a l’inici de l’encontre, fa més de dos anys que les entitats constituents de la Coordinadora van entendre que l’entorn del Besòs necessitava l’articulació del seu teixit veïnal d’un i altre costat del riu amb unes Jornades Veïnals de l’Eix Besòs que van permetre iniciar una reflexió sobre les necessitats de 1 la zona des d’una perspectiva metropolitana i veïnal.
Després d’un any de treball compartit entre les federacions i entitats dels cinc municipis, s’han prioritzat propostes per a la construcció d’una agenda compartida que compleixin tres
requisits: un abordatge integral del territori i de les seves problemàtiques; potencialitat
d’impacte multiplicador; i la condició de ser realitzables.
Aquestes prioritats han orientat la segona fase de treball amb la conformació de taules tècniques, amb equips dels cinc ajuntaments i l’AMB, que van tenir lloc durant la primera meitat de 2021.
Treball del qual s’ha après molt, tant dels ajuntaments com des dels seus equips tècnics,
però que han de seguir avançant i confluint en un plenari amb un full de ruta consensuat.

Últims Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles