24.4 C
Sant Adrià de Besòs
lunes, octubre 14, 2024
spot_img

Les Tres Xemeneies de Sant Adrià acullen l’acte inaugural de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana

Demà dissabte 7 de setembre, al vespre, les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs seran l’escenari de l’acte inaugural de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, que començarà el 8 de setembre fins el 24 de novembre.

Aquesta edició serà la de major abast geogràfic de la història de la biennal nòmada europea ja que es desenvoluparà a Barcelona i 11 ciutats de la regió metropolitana, entre les quals Sant Adrià, on desplegarà projectes, intervencions, esdeveniments i xerrades de més de 90 participants en 16 espais singulars del territori.

Manifesta 15 és un ambiciós experiment sobre com les intervencions artístiques poden impulsar la transformació ecosocial. L’edició explora els reptes urbans, ambientals i polítics als quals s’ha d’enfrontar la regió metropolitana, però també com aquests reptes reflecteixen els que afecten altres metròpolis d’Europa.

Tres clústers temàtics i geogràfics

El cor de Manifesta 15 és l’antic edifici de l’editorial Gustavo Gili, situat al barri de l’Eixample de Barcelona. Durant Manifesta 15 acull tres presentacions arxivístiques de nou encàrrec, que constitueixen el marc històric d’aquesta edició. Les presentacions es titulen Fora per fer escola: pràctiques radicals des de les pedagogies catalanes, Escola Passats: Barcelona i la imaginació política radical i Arxius Negres: fragments d’una metròpoli anticolonial, i han estat organitzats pel Departament d’Educació i Mediació de Manifesta 15, Germán Labrador Méndez i Tania Safura Adam.

Des de la Gustavo Gili, Manifesta 15 s’estén a tota la regió metropolitana. L’edició s’organitza en tres clústers, que són alhora temàtics i geogràfics: Equilibrant conflictes (delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola cap al Vallès) i Imaginant Futurs (riu Besòs i el seu entorn). En aquests clústers, ben fonamentats en les realitats locals, més de 90 participants presenten obres multidisciplinàries que amplien la nostra comprensió de com ens relacionem entre nosaltres i amb els recursos naturals que ens envolten.

Cada clúster està radicat en una seu principal, que reflecteix simbòlicament la temàtica i acull una gran presentació grupal, i s’estén a altres indrets extraordinaris propers. Les seus principals seran les següents:les Tres Xemeneneies, punt de partida del clúster «Imaginant futurs», obrirà per primera vegada al públic, i mostrarà intervencions artístiques a la sala de turbines i a les zones exteriors; el Monestir de Sant Cugat, símbol històric d’espiritualitat i reflexió , serà la seu principal de «Cuidar i ser cuidats»; i la Casa Gomis, una vil.la de propietat privada construïda seguint els principis arquitectònics racionalistes, situada al paisatge natural del Prat de Llobregat, serà el punt d’inici d’«Equilibrant conflictes».

Les tres xemeneies de Sant Adrià s’obriran per primera vegada al públic en un horari de dimarts a diumenge de 10 a 20 hores. L’ entrada serà gratuïta per a la ciutadania de Sant Adrià (requisits i com demanar la invitació en aquest enllaç). Tant a dins com a l’exterior de la central, els visitants podran descobrir obres, instal·lacions artístiques i documentals que ens parlen de la vida entorn les xemeneies, del mar i el riu que l’envolten, de les persones que varen lluitar per unes condicions laborals i de vida dignes, de la natura que lluita i també s’adapta a la presència humana. En definitiva, un espectacular viatge que no deixarà indiferent a ningú.

Projecte sobre la història social i industrial de Sant Adrià de Besòs a les Tres Xemeneies

Coincidint amb el seu trentè aniversari i continuant amb la transformació de la Biennal Nòmada Europea en un instrument inclusiu de compromís cívic i cultural, aquesta edició de Manifesta es distingeix per diversos trets diferencialsEl primer és el compromís predominant amb la recerca arxivística. Barcelona i la regió metropolitana han experimentat nombroses evolucions; amb el temps, s’han passat per alt, subestimat o reprimit una sèrie de moviments i metodologies històriques. Manifesta 15 ha investigat els llegats d’una selecció d’esdeveniments i iniciatives passades, no només consultant els arxius existents, sinó també col·laborant amb especialistes per generar-ne de nous. A més de les presentacions que hi ha a la Gustavo Gili, les Tres Xemeneies acullen un projecte que traça la història social i industrial de Sant Adrià de Besòs. La mostra «Memòria del fum» recull material d’arxiu sobre la història de la central i les característiques de les comunitats que l’envolten. Durant toto el Manifesta15, aquesta sala prendrà vida gràcies a una sèrie de programes especials adreçats a la població local i al públic en general.

Producció de coneixement participativa

Un segon tret característic és la producció de coneixement participativa que és fonamental per a totes les edicions de la Biennal Nòmada Europea, inclosa Manifesta 15. Aquesta edició descentralitzada es nodreix, entre altres fonts, de les aportacions compartides durant l’Assemblea Metropolitana organitzada amb comunitats locals. Aquestes contribucions van fonamentar el desenvolupament del marc conceptual de Manifesta 15, que aborda com, en repensar el nostre contracte social i quin paper poden tenir les pràctiques artístiques en aquest context, podem concebre maneres alternatives de viure més harmònicament amb l’entorn natural.

A més, una proporció significativa de participants —entre els quals hi ha artistes, activistes, professionals del món acadèmic i comunitats grupals— van crear la seva obra in situ durant un llarg període de temps i en solidaritat entre si. Que ho fessin així concorda amb l’afany de la biennal de forjar vincles sostenibles i transversals entre les diverses parts interessades.

Les Focus Weeks i Manifesta 15 +

Manifesta 15 afavoreix les sinergies entre comunitats de la regió metropolitana que històricament han estat aïllades entre si per innumerables raons estructurals. Les persones que visitin Manifesta 15 tindran un paper fonamental en aquest procés. A mesura que recorrin la regió, es convertiran en agents de canvi en el procés de descentralització, ajudant a cartografiar la regió de nou. Amb aquesta finalitat, d’una setmana a l’altra durant les 12 setmanes de durada, l’enfocament de Manifesta 15 canviarà i l’atenció se centrarà en cada ciutat participant. Durant aquestes Focus Weeks, les aportacions dels representants artístics de la biennal, líders culturals de cada ciutat, brillaran amb llum pròpia. Els representants situen la biennal a les seves ciutats organitzant Manifesta 15+ un programa d’activitats i esdeveniments que celebren l’excel·lència cultural a Barcelona i la regió metropolitana.

A la Focus Week de Sant Adrià, destaquem el 14 i el 15 de setembre l’actuació teatral Fugit, de la companyia Kamchàtka, guardonats amb el premi MAX al millor espectacle de carrer (any2022). Hi hauran 4 passis, recordeu que el de diumenge 15 de setembre a les 18 h s’oferirà en exclusiva a la ciutadania de Sant Adrià. Tots els passis seran gratuïts i cal reservar entrada.

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles