24.1 C
Sant Adrià de Besòs
miércoles, mayo 29, 2024
spot_img

L’Ajuntament de Badalona suspendrà en el ple d’aquest dimarts 31 d’octubre l’ordenança de la ZBE que afecta més de 40.000 automòbils de la ciutat 

L’Ajuntament de Badalona aprovarà en la sessió ordinària del Ple del pròxim dimarts 31 d’octubre la suspensió de l’actual ordenança municipal sobre la Zona de Baixes Emissions que a partir de l’any 2024 afectava a 41.281 automòbils de la ciutat. Concretament, a partir del pròxim 1 de gener, 16.160 cotxes de la ciutat sense etiqueta tindrien prohibida la circulació, i 25.121 més, els d’etiqueta B, no podrien circular durant els episodis de gran contaminació.  

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol ha avançat aquesta mesura en una roda de premsa celebrada aquest dijous a la tarda en la qual també ha participat el tinent d’alcaldia de l’Àmbit de Territori i Sostenibilitat, Daniel Gracia, i el regidor de Via Pública, David Mejía. L’alcalde ha explicat que, inicialment, la voluntat del Govern de Badalona era aprovar una moratòria de tres anys, fins al 2027, en l’aplicació del règim sancionador de l’ordenança de la ZBE vigent. Tanmateix, a l’hora de tramitar la modificació per portar-la a l’aprovació del Ple, Garcia Albiol ha indicat que «vam descobrir que la Zona de Baixes Emissions aprovada el passat gener per l’anterior Govern municipal no disposa de diversos informes obligatoris, com les memòries econòmiques, que indiquen com afecta l’aplicació de la mesura als veïns, autònoms i empreses, ni tampoc la memòria de social, ni la memòria mediambiental, que és on s’ha d’establir l’extensió de la ZBE i les possibles exempcions per motius laborals o pel nivell de renda». 

L’alcalde de Badalona ha explicat que el Govern municipal, en veure que l’ordenança no disposava dels informes preceptius necessaris, va prendre la decisió de suspendre-la mitjançant una Disposició que contempla l’ordenança vigent i encarregar la redacció d’una nova proposta perquè l’ordenança estigui ben feta i no pugui ser impugnada als tribunals. «Amb l’actual ordenança les multes serien nul·les de ple dret, i ens veuríem abocats a la mateixa situació que viuen a Barcelona, on el TSCJ va anul·lar l’ordenança impulsada per l’alcaldessa Colau», ha destacat Xavier Garcia Albiol.  

El Govern municipal ja ha demanat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona la redacció d’una nova ordenança que compleixi tots els preceptes legals amb la voluntat d’aprovar-la tan aviat com estigui preparada. En l’encàrrec, l’Ajuntament ha requerit a l’AMB que es redimensioni i determini amb claredat l’extensió de la Zona de Baixes Emissions a la ciutat i la possible aplicació gradual d’aquesta; que es tinguin en compte i s’apliquin totes les exempcions possibles per motius socials, laborals i econòmics; i que s’estableixi la suspensió de l’aplicació del règim sancionador de l’ordenança fins a l’any 2027, fet que comportaria que, fins a l’1 de gener d’aquell any, els veïns rebessin notificacions en els seus domicilis, però no multes econòmiques. Aquesta nova ordenança, juntament amb una difusió adequada del seu contingut, permetria a la ciutadania conèixer bé l’aplicació de la ZBE i adaptar-se gradualment els canvis necessaris.  

Xavier Garcia Albiol ha volgut remarcar que «el Govern de Badalona està compromès amb l’aplicació de mesures per a la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació, però també té clar que abans de demanar aquests esforços als ciutadans, hem d’ajudar-los amb mesures efectives des de les administracions». «No estem disposats a obligar a gran part dels veïns de Badalona a gastar-se una gran xifra de diners, i més un context de crisi com l’actual, quan disposen d’un vehicle en bon estat» ha assegurat l’alcalde de Badalona, qui ha volgut destacar també que «l’actual extensió de la ZBE cobreix pràcticament tota la ciutat i és un disbarat que fem de sobte aquesta exigència a la població quan des de l’Ajuntament no se’ls hi ha explicat res del seu funcionament».   

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles