10.7 C
Sant Adrià de Besòs
martes, marzo 9, 2021

Jovent Republicà Sant Adrià denuncia les dificultats dels joves per a accedir a un habitatge digne

El passat dimarts 9 de febrer, Jovent Republicà Sant Adrià va realitzar un acte de campanya per parlar sobre l’accés a l’habitatge i l’emancipació juvenil. A causa de la situació sanitària, l’acte va ser retransmès únicament via streaming a través de la plataforma Youtube. L’acte va comptar amb la presència d’Eloi Delgadillo, Emma Serra i Cristina Meseguer.

La presentació va córrer a càrrec de la Cristina Meseguer, regidora del Jovent Republicà a l’Ajuntament de Sant Adrià. Meseguer va denunciar com estava la situació de l’habitatge al municipi: “El jovent ha de tenir totes les eines per poder viure de forma independent i amb llibertat, i la realitat és que no les estem tenint. […] Els preus desorbitats dels pisos i la baixa oferta de lloguer, sumat a l’atur i la precarietat laboral que patim els joves i que s’ha agreujat amb la situació de la pandèmia, ens aboquen a no poder accedir a un habitatge digne perquè no podem generar recursos estables i suficients. I aquells que aconsegueixen poder reunir recursos per a emancipar-se acaben fent-ho fora de la ciutat perquè aquí no s’ho poden permetre.”

L’Eloi Delgadillo, portaveu del Jovent Republicà Baix Besòs i Maresme i exportaveu de la sectorial d’emancipació, va realitzar un breu recorregut històric per a contextualitzar la situació en la que es troba l’habitatge actualment. “Hem d’entendre tres coses: la primera és que ens trobem en una situació d’emergència habitacional que cal resoldre de forma immediata; la segona és que un habitatge és molt més que quatre parets, és un espai de convivència, de socialització, de privacitat, etc.; i la tercera, l’habitatge ha de ser un dret reconegut a la Constitució. Ara mateix està reconegut com un dret de lliure configuració, pel que no hi ha cap eina que blindi un habitatge digne per a les persones.”

Delgadillo va afegir també: “Des del món acadèmic es diu que l’ideal és destinar menys d’un 30% de la renda familiar a les despeses de l’habitatge. Crec que no hi ha gairebé ningú del nostre voltant que gasti menys d’un 30%. De fet molts paguem més del 30, 40 i fins i tot més del 50% de la nostra renta en l’habitatge.”

L’Emma Serra, candidata del Jovent Republicà per Barcelona a les eleccions del 14 de febrer, explicava que a Barcelona només un 23% dels menors de 29 anys estan emancipats, i d’aquest 23%, el 80% viu de lloguer: “Ens hem acostumat a la lògica del lloguer perquè amb la precarietat i la inestabilitat laboral és impossible plantejar-se una hipoteca. És insostenible que els joves haguem de destinar fins a un 120% dels nostres sous en l’habitatge.”

Davant aquesta problemàtica, Serra explicava les propostes del Jovent Republicà en matèria d’habitatge: “Hem d’intentar seguir amb un parc públic d’habitatge fort, i un 30% d’aquests recursos s’han de destinar a habitatge per joves, per a facilitar la nostra emancipació. També volem promoure mesures alternatives a la tinença d’habitatge, com és fer ús de cooperatives o masoveries.”

Emma Serra va emfatitzar en la necessitat d’entendre l’habitatge dins un context: “No podem parlar d’habitatge sense parlar de treball. En aquesta línia, proposem posar un salari de referència mínim de 1200€, combatre l’atur juvenil i, per això, proposem crear bonificacions i incentius per aquelles empreses que contractin menors de 29 anys.”

Finalment es va obrir un torn de paraules per tal que els oients poguessin formular preguntes o deixar algun comentari.

El vídeo de l’acte, un cop acabada la retransmissió, ha quedat penjat al canal de youtube del Jovent Republicà Maresme i Baix Besòs, fet que en permet la visualització per totes aquelles persones interessades que no el van poder seguir en directe.

Últims Articles

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

3,387FansMe gusta
1,523SeguidoresSeguir
3suscriptoresSuscribirte
Publicitat

Últims Articles