14.4 C
Sant Adrià de Besòs
viernes, marzo 29, 2024
spot_img

Homenatges a tres adrianencs que van ser deportats a camps nazis

l 7 de setembre va tenir lloc la descoberta de les tres llambordes stolpersteine al refugi de la placeta Macià, en record de tres persones del municipi deportades als camps nazis: José Álvarez Menéndez, Alfredo Rionda Menéndez i Antonio Conesa Montes.

A l’actehi van assistir la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font; el director de Memorial Democràtic, Jordi Font; el subdirector de Memòria Democràtica, Àlex Quintana i el director gerent de la Fundació b_Tec, Jordi Bosch, entre altres representants.

Filo Cañete, va agrair a la Generalitat la seva implicació en el Memorial i a l’artista, Gunter Demnig, que no va poder assistir, aquesta iniciativa de caire internacional. L’ alcaldessa va assenyalar que el projecte Stolpersteine «contribuirà a fer més visible la realitat dels represaliats en els diferents contextos històrics i en un lloc emblemàtic per a la ciutat, pel seu significat, com és el refugi antiaeri. Aquesta és una iniciativa que se suma a altres com el monument memorial Bosc d’empremtes, que s’ubicarà als jardins al costat de Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), per difondre i preservar la memòria històrica, un objectiu pel qual han de vetllar les administracions públiques».

Un projecte internacional que relaciona art i memòria

Les llambordes stolpersteine són micromonuments urbans creats per l’artista alemany Günter Demnig en record a totes les persones i perseguides pel nazisme. Es tracta d’uns blocs de ciment, d’aproximadamente 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades de les persones detingudes i deportades.

Des de l’any 2017 el memorial Democràtic coordina la implantació del projecte Stolpersteine a Catalunya. Està previst que, d’aquí a finals d’any s’instal·lin 60 noves llambordes a Catalunya.

Visita als Jardins de Can Llima on es construirà el monument memorial Bosc d’empremtes

La consellera de Justícia i l’alcaldessa de Sant Adrià van visitar també l’espai on es construirà el futur monument memorial Bosc d’empremtes, als Jardins de Can Llima (Campus Diagonal-Besòs), on van escoltar l’explicació de l’artista, Francesc Abad, sobre el projecte i la seva evolució.

L’obra evoca un raspall disposat de cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en la cita “cal passar el raspall a contrapel per la història”, del filòsof judeoalemany Walter Benjamin. El monument Bosc d’empremtes estarà format per 1.686 tubs de ferro disposats en 36 fileres. Cada tub tindrà 6 metres d’alçada i 50 mil·límetres de diàmetre. Estaran situats sobre una empremta digital de 12 metres de llargada i gairebé 8 metres d’amplada. L’empremta i els tubs representen la singularitat de cadascuna de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota, entre 1939 i 1952.

Artículo anterior
Artículo siguiente

Últims Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles