El MhiC inaugura l’exposició «Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya»El MhiC inaugura

L'acte va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i, l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete.

0
483

El passat dissabte, 21 de gener, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete Carrillo van signar a l’Ajuntament de Sant Adrià un acord de col·laboració entre el Memorial Democràtic i el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya.

D’acord amb el text del conveni, ambdues institucions es comprometen a treballar conjuntament per impulsar activitats de recerca, difusió i homenatge de les migracions arribades a Catalunya durant el segle XX, i a fer visible la seva aportació en la consolidació del procés democràtic a Catalunya.

El primer fruit d’aquesta col·laboració és l’exposició “Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya”, una aproximació a la immigració durant el franquisme, a partir de l’obra Els altres catalans, de Francesc Candel, que es va inaugurar el mateix dissabte al Museu d’Història de la Immigració de Catalunya i que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès i García, a més de  la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i de l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete. També hi van participar el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i la directora del MhiC, Imma Boj.

El Memorial Democràtic organitza aquesta mostra, que es podrà visitar fins el 30 de juny, produïda amb la col·laboració del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MhiC) i una desena d’arxius fotogràfics.

Amb aquesta exposició, el Memorial Democràtic vol posar l’accent en la rellevància del fenomen migratori, un episodi fonamental per a la configuració de la Catalunya de la segona meitat del segle XX, indestriable de la fortalesa i el dinamisme del moviment antifranquista.

El muntatge expositiu s’estructura en 5 àmbits que incideixen especialment en el fenomen migratori a l’Espanya i la Catalunya de la postguerra, així com en problemàtiques com la manca d’habitatge i la precarietat que milers de persones van haver de patir, com ara retorns als llocs d’origen, barraquisme i malalties, entre d’altres. També fa referència al rol fonamental dels anomenats altres catalans en la configuració de l’oposició antifranquista.

El relat de l’exposició es construeix amb fotografies i textos de contextualització intercalats amb cites extretes de l’obra Els altres catalans que serveixen per il·lustrar les qüestions tractades.