“El binomi cultura i llibertat seria prou representatiu del nostre ideari, i marca molt bé els camins a seguir”

Entrevista a Agustí Gallart Teixidó, president de l’Ateneu Adrianenc.

0
972

El passat 15 de febrer una assemblea general de socis renovà la Junta Directiva de l’Ateneu Adrianenc, l’entitat degana de Sant Adrià de Besòs amb 98 anys d’existència des de la seva fundació l’any 1924.
Àrea Besòs entrevista el seu nou president, Agustí Gallart Teixidó, persona prou coneguda a Sant Adrià per les seves responsabilitats públiques a l’administració, entitats locals i moviments veïnals.
A.B. Què representa la nova junta que vostè presideix?
R.
La continuïtat i la renovació d’un projecte en marxa que vam endegar quan l’entitat va posar al dia els seus estatuts. Teníem clar els reptes presents avui a la societat adrianenca des del punt de vista cultural i social. El binomi cultura i llibertat seria prou representatiu del nostre ideari, i marca molt bé els camins a seguir. És de tota evidència que no hem deixat de banda l’oferta de cinema, teatre, exposicions i conferències, un clàssic del món ateneístic en general, i del nostre Ateneu, això representa la continuïtat. La renovació ha estat l’obertura als moviments socials per la via de convenis, o senzillament per la col•laboració en projectes concrets. Endemés fer-ho posant en joc les noves tecnologies de la informació que ens permeten fer arribar tota la informació de forma ràpida i puntual. El whatsapp arriba a més del 90% dels socis, complementada amb la web, Instagram, Facebook i Twitter.
A.B. Quines són les seves prioritats?
R.
Si quan va néixer l’Ateneu la prioritat era combatre l’analfabetisme existent a la societat adrianenca, ara el focus l’hem de posar en el medi ambient. Vivim una situació catastròfica on la qualitat de vida al nostre territori no és bona. L’actual consistori municipal ha heretat un desastre ecològic i necessitarà Déu i ajuda per sortir-se’n. Però la resposta l’hem de donar tots els ciutadans.
A.B. Què pot fer l’Ateneu?
R.
Obrir les portes a tots els moviments ecologistes i als ciutadans perquè facin sentir la seva veu i es comprometin a treballar per a millorar la qualitat de vida a Sant Adrià, en una qüestió tan sensible com l’aire que respirem, la terra que ens acull i l’aigua com element de vida. Per altra banda, hem organitzat un Concurs de vídeos adreçat als nois i noies de les escoles perquè tinguin consciència que tots som natura, i que hi ha elements vius que ens acompanyen, i que ens cal protegir com ara els arbres.
A.B. Quines altres activitats són novetat en la seva proposta de treball?
R.
Els tallers d’història, la llengua i la dansa com a elements indispensables de cultura. Venim de lluny, a Sant Adrià fa uns anys ja vàrem celebrar els mil anys d’història, com a poble, amb encerts i desencerts, però que configuren la nostra personalitat i la nostra praxi a l’hora d’actuar. No serà una mirada tancada sobre nosaltres mateixos perquè a la societat actual és oberta en un concepte universal de les coses que ens afecten o ens poden afectar.
La primera sessió del Taller d’història va ser sobre la Mancomunitat de Catalunya on la suma de les quatre diputacions catalanes va permetre una acció potent de modernització del país. És bo recordar-ho.
La llengua com a element essencial de comunicació ens agradaria facilitar-ne el seu ús, i amb aquest objectiu hem obert un espai d’ajuda a càrrec d’una professora, i en el tema de la dansa, penso que ja hem reeixit. Les classes de sardanes que Òmnium fa l’Ateneu en són un èxit, i una prova evident de les moltes potencialitats al nostre abast. A la darrera classe de sardanes hi havia 28 persones fent rotllana. Un nou curs de sardanes es prepara per al mes de setembre.
A.B. La façana de l’Ateneu fa pena per la seva deixadesa que pensen fer?
R.
En el seu moment, ara fa ja quatre anys, quan va quedar palès el seu deteriorament, nosaltres en tractar-se d’un edifici que formava part del Catàleg d’edificis d’interès local, ho vam comunicar a l’Ajuntament. Nosaltres com entitat no podíem assumir l’elevat cost de la reparació que necessitava, i acollint-nos a la Llei que regula el tema, ja ho vam comunicar. Esperem una resposta municipal, que ens consta, ara sí, que serà ben aviat.
A.B. Molta feina. Quina capacitat hi ha per portar-la a terme?
R. Treballem en equip, i aquesta és la nostra força. Les persones que en formen part estimen el país i especialment aquest racó concret de Sant Adrià de Besòs on calen tantes respostes i en positiu.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí