21.5 C
Sant Adrià de Besòs
domingo, julio 14, 2024
spot_img

Barcelona Cable Landing Station, a punt per rebre els primers cables de fibra òptica submarina

Barcelona Cable Landing Station (CLS), la primera estació d’aterratge que es construeix a Catalunya amb dimensió internacional,ja és una realitat. Aquesta infraestructura clau està enllestida per acollir fins a 8 cables de fibra òptica submarina i properament es convertirà en un port digital de referència a la Mediterrània. L’arribada dels dos primers cables es produirà abans d’acabar l’any.

La infraestructura ha suposat una inversió de 7 milions d’euros (el projecte global amb les obres de canalització de la platja a l’estació ascendeix a 10 milions d’euros), capital aportat al 100% per AFR-IX telecom, empresa catalana que ha impulsat el projecte i que traslladarà la seva seu a l’edifici.

Barcelona CLS s’ha inaugurat avui en un acte institucional amb representants de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i la Generalitat de Catalunya.

Tal com ha assegurat Norman Albi, CEO de la companyia: “En poques setmanes estarem a ple rendiment amb l’arribada dels primers cables, esdevenint porta d’entrada i enllaç dels cables submarins de fibra òptica d’alta capacitat que discorren pel Mediterrani. Tenint en compte que el 98% del tràfic d’Internet es realitza per cable submarí, ens convertirem en una peça clau per guanyar connectivitat amb el món”.

Un dels cables que aterraran a l’estació serà Medusa, promogut també per AFR-IX i que amb 8.700 quilòmetres de llargada serà el més llarg del Mediterrani. S’espera que els 8 cables submarins internacionals aterrin a les instal·lacions en el propers 10 anys, convertint-se en una infraestructura estratègica per a l’economia digital catalana.

“En un món on la connectivitat és cada cop més determinant en tots els àmbits, aquest port de cables de fibra òptica submarina reforça el posicionament de Catalunya com a hub tecnològic i digital”, ha afirmat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquest matí durant l’acte inaugural. El conseller ha exposat que comptem amb “un ecosistema tecnològic valuós, que atrau inversions, talent i projectes” i ha subratllat que Barcelona Cable Landing Station esdevindrà “una instal·lació clau per a potenciar la connectivitat global” del país.

Així ho ha destacat també el Secretari General de Polítiques Digitals, David Ferrer: “Avui posem en marxa una infraestructura de telecomunicacions internacional estratègica per Catalunya, que permet fer arribar serveis avançats de telecomunicacions a tots els ciutadans i empreses i és clau per garantir la competitivitat del sector digital català. Un sector que actualment ocupa el 5è lloc en la classificació dels principals hubs digitals europeus. Es calcula que el nou port digital pot generar un increment del PIB a Catalunya d’entre el 2 i el 4% en els propers quatre anys i seguir accelerant la creació d’ocupació del sector TIC fins a superar els 200.000 llocs de treball”.

Així mateix, l’Alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, ha volgut apuntar com l’estació d’aterratge serà un element clau pel desenvolupament del hub tecnològic del Besòs, ja que s’espera l’atracció d’empreses, com els centres de dades, vinculades a l’economia digital: “Sant Adrià valora positivament l’arribada de la infraestructura necessària per connectar cables internacionals de fibra òptica. És una oportunitat pel desenvolupament econòmic del polígon del Sot i per a tota la ciutat. Sumat al hub audiovisual i del videojoc, és el futur de la nostra ciutat i potenciarà el seu creixement en els pròxims anys”.

Barcelona CLS, monitorització permanent dels cables submarins

Ubicada al carrer Ramón Viñas de Sant Adrià de Besòs, Barcelona CLS és un edifici de dues plantes amb una dimensió total de 2.657 m2 en els que s’han habilitat  8 sales per la col·locació dels cables submarins, amb capacitat per 16 racks de telecomunicacions cadascuna. També acull un centre de control de la xarxa (NOC, Network Operation Center) des d’on es monitoritzaran els cables de manera permanent (24h/7dies) per tal que no es produeixin incidències i garantir-ne la seguretat. Val a dir que el nou port digital s’ha dissenyat per oferir adequadament els requisits de Tier 4 (màxima certificació de redundància), així com quatre accessos diferents a les principals infraestructures de telecomunicacions de la ciutat.

D’altra banda, les instal·lacions compten amb una sala per a data center de 380 m2, amb  capacitat per a acollir 160 racks per connectar sistemes informàtics de grans operadors d’Internet. Des d’aquí s’interconnectaran els sistemes submarins amb els proveïdors de backhaul (xarxes de retorn) i xarxes de fibra.

Barcelona CLS ofereix un conjunt complet de serveis a operadors de cable submarí que inclouen permís d’aterratge, càmera de registre de platja (beach manhole), rutes terrestres, estació d’aterratge i xarxes protegides als principals centres de dades i rutes de fibra òptica.

Les instal·lacions compleixen amb tots els estàndards de seguretat així com d’eficiència energètica. En la construcció de Barcelona CLS s’ha tingut molt en compte mesures d’eficiència energètica i sostenibilitat, com ara la instal·lació de 194 plaques solars fotovoltaiques en dues zones de la coberta (que aportaran anualment 1.07GWh de potència), un sistema freecooling que aprofita la temperatura externa per ser més eficient energèticament o la detecció primerenca d’incendis amb un sistema que funciona amb aigua nebulitzada (totalment innocu per les persones i sostenible perquè evita altres mètodes amb gasos contaminants).

La importància dels cables submarins

Per entendre què és una estació d’aterratge de cable submarí, podríem fer el símil amb un aeroport on els avions que aterren serien, en aquest cas, els cables de fibra òptica. Les dades que transporten els cables de fibra òptica s’envien des de l’estació  d’aterratge a diferents data centers (centres de dades).

S’estima que la capacitat de transmissió mínima d’un cable submarí de fibra òptica, amb un diàmetre d’entre només 1,7 i 2 cm i una llargària de milers de quilòmetres, és de 400 Tbps

Barcelona CLS està preparada per allotjar equipament de telecomunicacions fins a 1MWatt de potència elèctrica.

L’estació és un open port que permet l’accés de cables sense restriccions i, en aquest sentit, serà el punt d’arribada de múltiples cables (una proposta innovadora, ja que normalment cada empresa propietària d’un cable ha de construir la pròpia estació d’aterratge per a la connexió del cable). Barcelona CLS liderarà la transformació de l’ecosistema de connectivitat del sud d’Europa, ja que proporciona un pont d’alta connectivitat entre la Mediterrània occidental i l’Atlàntic, i així transformarà tota la connectivitat del sud d’Europa.

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles