19.5 C
Sant Adrià de Besòs
viernes, marzo 29, 2024
spot_img

Badalona Serveis Assistencial (BSA) participa en un projecte pilot europeu per a introduir la robòtica a l’entorn sanitari 

El Centre Sociosanitari El Carme de BSA és un dels quatre centres col·laboradors del projecte europeu Robot ROSE COVID-19 Response (ROSE-C19R), que des d’aquest mes de setembre prova un robot que permet detectar, valorar els riscos i, per tant, evitar caigudes de les persones usuàries del centre afavorint la seva seguretat. L’alcalde de Badalona, Rubén  

Guijarro, i la 4a tinenta d’alcaldia i regidora de l’àmbit de Territori, Habitatge, Esports i Salut, Teresa González, acompanyats de la gerent de BSA, Pilar Otermin, i altres professionals de l’organització, han assistit aquest migdia a una demostració del funcionament i les aplicacions de robots en els centres sanitaris. 

Actualment, dos dels centres de BSA -Hospital Municipal de Badalona (HMB) i el Centre Sociosanitari El Carme (CSSC)- són l’escenari de projectes de robòtica que aposten per la seguretat del pacient, la prevenció i la tecnificació de certes funcions, permetent que els professionals disposin de més temps d’atenció directa per oferir millor assistència als pacients 

Badalona Serveis Assistencial és l’única organització de l’Estat espanyol que participa en aquest projecte europeu que durarà fins al març de 2023 i que desenvolupa juntament amb l’empresa Heemskerk Innovative Technology (HIT). L’objectiu dels projectes és reduir els esdeveniments adversos i estudiar la integració d’un robot multifuncional en el dia a dia d’un centre sociosanitari. En concret s’està provant el robot ROSE en tasques de suport a la cura de pacients i professionals vinculades a logística, la seguretat del pacient, la rehabilitació i la comunicació i la relació social. Dins el pilot, ROSE desplega totes les funcionalitats a la nit, i avisa a l’equip de professionals si el pacient pateix una caiguda i es troba a terra, si està al llit, però en posició de risc de caiguda, si té la porta tancada o fins i tot si la barana està baixada.  

El robot també interactuarà amb els usuaris, que estan en procés de rehabilitació. Per exemple, si una persona ingressada prem el botó d’avís a infermeria, el personal podrà enviar ROSE a la seva habitació i fer-lo servir d’instrument per parlar amb ella. El robot també oferirà als pacients rutines de rehabilitació física, cognitiva i/o lúdiques (sentir una història, escoltar música, fer exercicis físics, etc.). Altres tasques que es provaran seran obrir i tancar portes, recollir coses de terra i lliurar objectes als pacients.  

El projecte s’emmarca en DIH-HERO, una plataforma independent que connecta centres d’innovació digital arreu d’Europa per crear una xarxa sostenible per a tots aquells que estan actius en el sector de la robòtica sanitària. El seu principal objectiu és accelerar la innovació en robòtica per a la cura de la salut. De fet, el març d’aquest any el CSSC va participar també en el projecte pilot Semi Autonomous Night and Day Robot-SANDRo. La prova, que ja va incloure tasques de seguretat i d’interacció amb usuaris, va ser valorada positivament per pacients i professionals. Aquesta col·laboració va ser la llavor que ha comportat la participació de BSA en el projecte Robot ROSE COVID-19 Response. 

Hospital Municipal de Badalona 

El pilot que actualment es desenvolupa al centre d’atenció especialitzada és fruit de la col·laboració amb l’empresa PAL Robotics i també té l’origen en la plataforma DIH-HERO. La primera experiència va tenir lloc el 2020 a la zona d’hospitalització de pacients amb COVID-19 a l’Hospital Municipal de Badalona. BSA va provar el robot TIAGo Base Delivery i TIAGo Base Conveyor per traslladar material no sanitari dins el centre hospitalari i per a l’apropament de la safata del menjar a pacients aïllats, respectivament.  

Posteriorment, a l’estiu de 2021, amb la mateixa empresa, es va iniciar aquest estudi sobre l’anàlisi i impacte de la incorporació de la robòtica sanitària dins un centre històric com l’Hospital Municipal de Badalona, que aquest any commemora el seu 90è aniversari. Sense cap objectiu de substitució, el propòsit del pilot era estudiar l’impacte de la implementació d’un robot a la 2a planta de l’Hospital. En una primera fase, el robot, amb els equips d’enginyeria i innovació de les dues institucions, van integrar la infraestructura del centre, per actualment fer possibilistes els desplaçaments autònoms. 

Actualment s’inicia la segona fase, dins la qual el propòsit és que el robot TIAGo Base Delivery es desplaci manera autònoma dins l’entorn establert –incloent diferents plantes, emprant l’ascensor, per dur a terme tasques rutinàries i de poc valor afegit de Laboratori i Farmàcia, com recollir mostres. Fins ara, les experiències mostren com delegar aquestes tasques a la tecnologia, permet als professionals disposar de més temps d’atenció directa als nostres pacients. 

L’alcalde, Rubén Guijarro, després de la visita al Centre Sociosanitari El Carme, ha destacat que: “és molt rellevant que Badalona participi en projectes europeus d’innovació, projectes com aquest ens situen al capdavant de la utilització de la tecnologia d’avantguarda en la millora de l’atenció sanitària i en la millora dels serveis que es presten als pacients i al conjunt dels usuaris dels centres sanitaris”.  

Artículo anterior
Artículo siguiente

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles